#jewint#
jouw syllabus in de link tussen jeugdwerk en internet
Passen internet en jeugdwerk nu echt als een tang op een varken ????
Op 6 februari 1996 begon Jeugdwerknet, dé plek op internet voor Jeugdwerkers. In het begin voornamelijk om een antwoord te bieden op de vraag die een paar keer in nieuwsgroepen werd gesteld : " Zit hier nog een jeugdwerker op het internet of ben ik alleen ?"
Neen !!! Alleen waren ze toen ook al niet, de lijst op onze site begon met 3 adressen van jeugdverenigingen op het net. Op dit moment zijn het er al iets meer dan 450 !!! Wat toen een soloproject was is ondertussen uitgegroeid tot een team van medewerkers en heel wat meer dan enkel verwijzingen (links) naar jeugdwerk op het net. Via onze denkdag in december '96 konden we ook vernemen dat we op heel wat steun konden rekenen vanuit het jeugdwerk zelf en dat we 'op het goeie spoor' bezig waren.
Het huidige aanbod bestaat uit; url lijst, email lijst, mailinglist over jeugdwerk, 14-daagse nieuwsbrief, pribord, een jobrubriek, easy-url, vorming, een jeugdwerkaccount, screensaver, online events, ...
Verder is Jeugdwerknet de Europese toer opgaan en wil de site inhoudelijk nog beter uitbouwen.
Het verspreiden van deze syllabus wil een onderdeel zijn in het verder uitbouwen van de mogelijkheden van internetgebruik in het jeugdwerk.
Namens uw virtuele jeugdwerkers alvast de groeten en tot mails !
See you in Cyberspace
Het Internet is een systeem waarbij een groot aantal computers wereldwijd met elkaar verbonden zijn. Tussen die computers kan vrijwel alle soorten informatie over en weer uitgewisseld worden. Zo kunt u van achter uw computer bijvoorbeeld zoeken naar informatie over een bepaald onderwerp in een andere stad, maar kunt u ook een berichtje sturen naar een collega in Amerika. Meestal gaat die communicatie via telefoonlijnen en is de informatie zelf gratis.
Het Internet is ontstaan in 1969 toen het ministerie van Defensie besloot om een aantal belangrijke computers met elkaar te verbinden. Aanvankelijk waren het instellingen die zich met militair onderzoek bezig hielden die daardoor gegevens met elkaar konden uitwisselen. Het systeem moest aantonen dat communicatie via alternatieve routes mogelijk bleef, ondanks dat een vijand één van de computers zou uitschakelen.
Het systeem werkte, waardoor in korte tijd alle universiteiten in de VS een aansluiting wilden. Het net is sindsdien enorm uitgebreid en een aantal malen gereorganiseerd. Nu is het voor een grote gebruikersgroep toegankelijk.
Via het Internet is het mogelijk om informatie op te vragen bij een groot aantal instanties, instellingen en bedrijven. U kunt ook berichten of 'elektronische post' uitwisselen, lesmaterialen bestellen of bijvoorbeeld discussies voeren over een specifiek onderwerp. Daarbij maakt het niet uit over welke afstand deze communicatie plaats vindt. Voor u kan het interessant zijn om op deze manier contact te onderhouden met organisaties, beleidsinstanties of bedrijven die binnen uw vakgebied vallen.
Uw computer heeft nu als cliënt een verbinding naar een server. Deze server staat rechtstreeks in contact met de rest van het Internet. De informatie waarnaar u zoekt is eenvoudig te bereiken door te klikken op gemarkeerde tekst of afbeeldingen. Hierdoor zal de server automatisch de gewenste informatie voor u ophalen en op uw beeldscherm tonen. U hoeft dus niet te weten waar de informatie precies vandaan komt.
Programma's die dit mogelijk maken zijn : Microsoft Internet Explorer, Netscape, ...
+
-
. Gigantische gegevens bron. Je vindt over alle mogelijke dingen informatie . Ook in het Nederlands maar veel Engels.
. Up to date info over activiteiten, culturele manifestaties, mensen en organisaties.
. Je kan eigen informatie op het net zetten. Deze info kan door zeer veel mensen geraadpleegd worden.
. Chaos alom. Er zit weinig structuur in het geheel. Dus je moet leren zoeken. . Ook in het Nederlands maar veel Engels.
. Een eigen pagina vergt onderhoud. (Een goede internet pagina moet levend zijn.)
Het Internet kan ook gebruikt worden om electronische post (e-mail = electronic mail) te versturen. Daarvoor heeft u een speciaal e-mail programma nodig op uw computer (vb. eudora). In een speciaal venster typt u de tekst die u wilt versturen, en sluit eventueel andere digitale documenten bij (bijvoorbeeld een tekst vanuit uw tekstverwerker of een afbeelding).
De adressering ziet er bijvoorbeeld als volgt uit : info@jeugdwerknet.be (de '@' noemt in het engels 'at' of apestaartje in het nederlands).
Wanneer u het bericht verstuurt, heeft de geadresseerde al binnen enkele seconden de mogelijkheid om het bericht te ontvangen op zijn of haar computer. Daarmee is e-mail sneller en goedkoper dan faxen.
Met een e-mail programma kunt u veel uiteenlopende handelingen uitvoeren. Zo is het mogelijk om een bericht aan meerdere personen tegelijk te sturen, afspraken te maken, deel te nemen aan discussiegroepen en kunt u uiteraard alle post op uw computer bewaren of printen.
Mailinglist
Een mailing Iist is een forum voor mensen met een gezamenlijke interesse, die dan naar elkaar mailen. Stel dat je geinteresseerd bent in jeugdwerk, dan kan je lid worden van de jeugdwerknet-mailing list. Zodra jij of iemand anders een email stuurt naar het adres van die mailing list, wordt het automatisch doorgestuurd naar alle andere leden.
Wanneer men lid wil worden van een mailing list, of zijn lidmaatschap wil opzeggen, moet er een bericht gestuurd worden naar het administratieve adres. Niet naar het adres van de mailing list zelf, want dan gaat het bericht naar alle andere leden toe. Dit gebeurt ook wanneer men een reply stuurt op een bericht van de mailinglist. Wanneer men dus een email wil sturen naar alleen de schrijver van het bericht en niemand anders, moet men dus erop letten dat het adres klopt.
+
-
. Bijkomend communicatiemiddel (naast fax en telefoon) . Kostenbesparend als vervanging van interzonaal of internationaal telefoonverkeer.
. Rechtstreeks en laagdrempelig contact met andere organisaties en jongeren.
. Boeiende discussiefora over jeugdthema's via Mailinglists.
. Snelle communicatie
. Gegevens doorsturen (bv verslagen of documenten)
. Meer leeswerk ... dus meer tijd . Weer een extra informatiekanaal.
Programma's die dit mogelijk maken zijn : Microsoft Internet Explorer, Netscape, Eudora, Pegasus Mail, ...
Binnen de vele tienduizenden discussiegroepen of nieuwsgroepen die op het Internet zijn, kunt u discussiëren over de meest uiteenlopende onderwerpen. U stuurt dan een boodschap naar zon groep en wacht op antwoord van anderen, waardoor u er automatisch in betrokken raakt. Als u geen groep kunt vinden met een interessant onderwerp, dan kunt u er eenvoudig zelf een starten. Om te beginnen kunt u eerst alleen maar passief mee-luisteren.
Programma's die dit mogelijk maken zijn : Microsoft Internet Explorer, Netscape, Free Agent, ....
+
-
. Sommige nieuwsgroepen bieden snelle info over thema's waar je mee te maken hebt. . Je kan als je een vraag hebt die doorsturen naar zo'n nieuwsgroep. Er zal wel iemand reageren.
. Specialekes zoals tekeningen op computer opvragen.
. lets minder toegankelijk dan email en het WWW. . Zeer veel informatie, soms moeilijk beheersbaar.
Veel computers die op het Internet aangesloten zijn stellen bestanden ter beschikking die kunnen gedownload worden. Voorbeelden hiervan zijn de meest recente bèta versies van bepaalde programma's, massa's shareware of freeware, allerlei teksten in elektronisch formaat. Het protocol dat gebruikt wordt om die bestanden van de ene computer naar de andere over te zetten wordt File Transport Protocol genoemd.
Programma's die dit mogelijk maken zijn : WS FTP, Cute, ...
Hoewel alle programma's zoveel mogelijk het Spartaans aspect van Internet trachten te doen vergeten, kunnen er zich omstandigheden voordoen waarin de directe toegang tot de server noodzakelijk is. Vooral wanneer u sommige spelletjes wil activeren. Telnet is een basisinstrument van Internet waarmee u direkt toegang krijgt tot de servers en commando's van Unix. Het is een eenvoudig in gebruik maar de termen zijn nogal technisch.
Programma's die dit mogelijk maken zijn : Telwan, Hyperterminal, ...
Dit is een soort uitbreiding van news en Mail: u communiceert in real-time met andere mensen, hetzij van persooon tot persoon, hetzij met verscheidene mensen tegelijk. Als U een boodschap intikt, kunnen de andere die op dat moment op IRC aangesloten zijn dit onmiddellijk lezen. Op die manier kunt u tegen de prijs van een zonaal telefoongesprek tegelijk met tientallen mensen communiceren.
Programma's die dit mogelijk maken zijn : Mirc, Comic-chat, ...
+
-
Plezant spelleke. Slaat aan bij jongeren. . Voor sommige verslavend. . laag inhoudelijk nivo
Het communiceren via het beeldscherm stelt bijzondere eisen aan de taal. Ook kent de Internet gemeenschap een vrij sterke sociale controle. Daarom is het goed enige regels van de zogenaamde Netiquette te kennen.
- Houd berichten kort en bondig.
- Gebruik weinig hoofdletters: ANDERS KOMT HET ZO HARD OVER!
- Beledig of bedreig anderen niet, en vermijd een sarcastische ondertoon. Geschreven taal mist nu eenmaal een relativerende gezichtsuitdrukking.
- Denk goed na voor het versturen van een bericht, want terughalen gaat niet.
- Verstuur geen vertrouwelijke informatie over het net: de beveiliging is nog lang niet waterdicht.
- Vermijd het versturen van reclame bij het meedoen aan nieuwsgroepen. De kans dat je een mail-bom krijgt is groot. Een mail-bom houdt in dat je een overstelpende hoeveelheid emailtjes ontvangt.
Het world wide web is ongetwijfeld het meest interessantste deel van Internet maar ook de meest anarchistische. Pagina's komen en gaan sneller dan je ze kunt lezen. Wegwijs raken in dit eindeloze web is dan ook bijna onmogelijk. Bijna, want met zoekmiddelen kunt u tamelijk doeltreffend informatie opzoeken. Zo'n zoekrobotten (vb. Yahoo, Excite, Advalvas, ...) gaan de door u ingetypt woord gaan opzoeken en geven een lijst weer waar dit woord in voorkomt. Vervolgens kan je in die lijst verder snuffelen naar de voor jou relevantste pagina.
Naast zoekmachines heb je ook referentielijsten (vb de url lijst van alle jeugdverenigingen op het net bij Jeugdwerknet). Deze lijsten hebben vaak een hogere kwaliteitswaarde omwille van hun 'gespecialiseerd zijn in één item'.
Eerst denken ... dan doen, enkele tips en truks bij het succesvol zoeken;
. zoek je een Nederlands bedrijf probeer dan eerst alvast www.bedrijfsnaam.nl deze regel gaat ook op voor .com / .org / .net / .be / ...
. gebruik de taal van de zoekrobot, (je kan ook een woordenboek gebruiken)
. als je iets zinvol hebt gevonden bookmark dan direkt de site, is hij boeiend om te printen ... print hem dan (mogelijks is hij er de volgende keer niet meer of vind je hem niet terug)
. gebruik multimedia wanneer je het wil, bij het zoeken kan je beter je tekeningen, java applicaties, ... achterwege laten om sneller te kunnen werken (zet in je browser "load images auto" af).
. in belgië surft je het snelst in de voormiddag, zodra de amerikanen waker zijn surfen je ze zo van de baan (en dat zal je wel merken !!)
. een suppergoeie site bookmark je niet alleen, laat het andere jeugdwerkers weten en maak je eigen lijst publiek !
zoeken in België
Ad Valvas - www.advalvas.be
Webbel - www.webbel.be
WebWatch - www.webwatch.be
RoadHouse - www.link.be/rh
WebRider - www.webrider.be
Infobel - www.infobel.be
wereldwijd zoeken
software banken
www browsers
www browsers
providers
on line media
Werk zoeken op het net
Allereerst heb je een computer en een telefoon abonnement nodig. Om naar je provider te kunnen bellen heb je ook een Modem nodig. En ook natuurlijk een abonnement bij zo'n Internet Provider bv.: Planet Internet, Ping, Globe, Uunet, ...
Je pc moet minimum een 386 zijn met 4 mb intern geheugen en draaien onder win 3.x. Een Apple kan ook natuurlijk.
Je telefoonlijn heb je meestal wel ;-) en vaak wordt er gesurft op de faxlijn (als je er eentje hebt ...) zodat je nog steeds bereikbaar bent, voor gewone telefoon oproepen.
- hoeveel mb mag je op je homepage plaatsen ?
- is er een helpdesk ? waneer is hij bereikbaar ?
- hoe snel is hij ... ?
- krijg je er wat software bij (naast je installatiesoftware) ?
- kan je je emailadres kiezen (of een 2de krijgen) ?
- ....
Je toegang tot het internet loopt via een provider. Je betaalt een abonnement en hiermee kan de via die firma op het net. De provider geeft je naast toegang ook een emailadres en een plek voor je homepage. De software krijg je er meestal bij en wordt verrekend in een éénmalig setup (meestal 500 fr.) De verschillende providers hebben geen gelijk facturatiesysteem maar je mag rekenen vanaf 500 fr. tot 1.000 fr. per maand.
een externe modem (met een snelheid van 33.6 k.) kost + 6.000 fr.
Om zicht te krijgen op je telefoonkosten eerst ter info de prijzen van Belgacom.
RED Van Maandag tot Vrijdag van 8.00 tot 18.00 BLACK Van Maandag tot Vrijdag van 18.00 tot 8.00 en op Zaterdagen, Zondagen en officiele feestdagen. telefoonkosten per eenheid (6,025 BF (BTW incl.) :
zonaal 4 min 12 min niet aangrenzende zone 40 sec 1 min 40 sec dus :
1 uur surfen overdag kost : 120 fr.
1 uur surfen 's avonds kost : 30 fr.
Om je telefoonkosten bij te houden bestaat er een handig programma, Timer. Je kan het vinden op : www.ping.be/~p4u00947
Jeugdwerknet helpt je om internet een beetje meer financieel haalbaar te maken !!!
Voor je providerkosten kan je via Jeugdwerknet genieten van een korting !!! Er is een speciale prijs voor zowel de jeugdverenging (4.500 fr./jaar) zelf als voor de jeugdwerkers (6.999 fr./jaar) die in de vereniging meewerken.
Bel of fax ons op 09/234.18.00 of via e-mail op info@jeugdwerknet.be om de huidige -laagste- prijs te weten !
Het eerste jaar mag je rekenen op een kost van 20.000 fr. (excl. werktijd). Het volgende jaar mag je hiervan de modem in mindering brengen natuurlijk. Verder hopen we allen dat de prijs van telefoon en provider abonnement zullen dalen ...
Het spreekt vanzelf dat de plaats van computers en datacommunicatie sterk verschilt per jeugdvereniging. In de meeste gevallen beschikt de organisatie niet over een eigen pc. De vrijwilligers gebruiken hun eigen computer wanneer nodig. Naarmate de vereniging groter is en mensen tewerkstelt, is de kans groter dat ze over een of meerdere pc's beschikt. Duidelijk is wel dat het gebruik van computers erg is ingeburgerd in de meeste jeugdverenigingen.
Computers worden nu reeds voor veel gekende 'organisatorische' toepassingen gebruikt:
Daarnaast duikt de pc ook meer en meer op in verschillende vormen van activiteiten:
Ook hier is er duidelijk een verschil in gebruik naar gelang de aard en grootte van de jeugdvereniging. Verenigingen met instuifactiviteiten kunnen internet als een vast element in hun ontmoetingsruimte plaatsen. Bij andere organisaties zijn de communicatievoordelen van internet dan weer belangrijk. En zeker bij jeugdverenigingen, die terugvallen op het persoonlijk computermateriaal van de leiding zal internet op een andere wijze gebruikt worden.
Netwerken is eigen aan jeugdwerk. Zowel binnen de eigen familie (verbond) als binnen de gemeente of regio hebben de meeste jeugdverenigingen contacten met collega's. Je leert er van elkaars werking of je organiseert samen een fuif of actie voor meer speelruimte. Verschillende toepassingen kunnen deze netwerken ondersteunen.
Internettoepassingen laten niet enkel toe om bestaande netwerken te versterken. Je kan ook gemakkelijker nieuwe netwerken opzetten met behulp van datacommunicatie. Internet is bovendien bijzonder geschikt om netwerken op te zetten op grotere afstand. Interprovinciale en zeker internationale contacten en samenwerking verlopen niet alleen goedkoper maar dikwijls ook efficiënter. NGOnet is een goed voorbeeld van zo'n ruime netwerk toepassing. Op Vlaams niveau zijn er binnen het jeugdwerk enkele netwerken actief: bv. jeugdwerknet en de scoutsmailinglist.
Zeker bij het gebruik van internet bij netwerken is het belangrijk om de toepassingen binnen hun juist perspectief te zien. Een netwerk is in de eerste plaats een verzameling van contacten tussen personen en organisaties. De actoren in zo'n netwerk zijn de dragende kracht en bepalen de sterkte van het netwerk. Datacommunicatie is één van de middelen om zo'n netwerk te onderhouden en te versterken.
- Club9 gebruikt in hun instuif al meer dan 2 jaar de net o maat, ze surfen er van vdab naar chat en terug via mtv.
- De Bleek zorgt sinds oktober '96 voor een nieuwsbrief met de activiteitenkalender erin.
- Jeugd en Stad, een jeugddienst waar er intern al heel wat heen en weer wordt gemaild.
- www.ksj.org een voorbeeldje voor de jeugdbewegingssecotor
- scouts.be; een mailinglist voor scoutsmedewekers
- en ... de + 200 andere die reeds actief zijn op het net ....
Wil je een kampplaats zoeken in tirol, dan kan je waarschijnlijk wel snel een contactadres vinden via het WWW. Informatie over vakantiejobs, muziekgroepen, alleen gaan wonen of de regelmentering inzake geluidsoverlast bij openlucht fuiven, je kan over dit alles wel iets vinden.
Het World Wide Web en ook andere toepassingen bieden een onnoemelijke bron van informatie. Je kan in principe over zowat elk thema wel informatie vinden. In het wilde weg surfen, brengt je dikwijls bij onverwachte pagina's en informatie.
Wil je internet echt als een 'informatie' instrument gebruiken, dan moet je wel wat extra energie steken in het ordenen van de informatiechaos die op je afkomt. Het WWW is te vergelijken met een bibliotheek waar men alle boeken op een hoop heeft geworpen. Er zijn wel een aantal hulpmiddelen (zoekrobotten, indexlijsten, enz.) maar deze volstaan niet om de zoektijden de beperken.
Het ontwikkelen van goede zoekstrategieën en een eigen selectie van goede sites is daarom erg belangrijk.
Verenigingen die werken met instuif momenten kunnen internet aanbieden in de ontmoetingsruimte als tijdelijk of permanent aanbod. Nu reeds staan in heel wat jeugdhuizen computers waar de bezoekers tegen een lage prijs het net op kunnen. Soms brengt een van de leden zijn eigen pc mee, in andere gevallen verhuist de secretariaatscomputer gedurende de openingsuren naar het jeugdhuis. Enkele jeugdhuizen beschikken over een speciale internet pc al dan niet ingebouwd in een beschermende kast (cfr. netomaat van Club).
De leden kunnen via de pc in het jeugdhuis zowel surfen als chatten of spelletjes spelen.
Je moet natuurlijk geen instuif hebben om te kunnen internetten. Er zijn massa's activiteiten mogelijk met het internet. Een kleine greep aan ideeën als smaakmaker
Maandelijkse ledenblaadjes, folders, affices, enz.... Een doorsnee jeugdvereniging maakt wel een en ander aan publicaties. Deze kan je nu naast via de gebruikelijke weg ook via internet verspreiden. Dat is zeker intressant voor grotere activiteiten waar je veel volk op wil trekken. Maar ook de verslagen van de plaatselijke jeugdraad kan op het net zetten. Zo kunnen andere jeugdverenigingen kijken wat je doet en hoe.
Het opmaken van eigen pagina's is lang niet zo moeilijk als het lijkt. Je kan bovendien vrij gemakkelijk en goedkoop extraatjes toevoegen, bv. alle foto's van het laatste kamp, een demo van de plaatselijke band.
Het samen in elkaar steken van een krantje is zowieso een leuke activiteit. Internet heeft het bijkomende voordeel dat je na een middag werk je een zeer proffesioneel ogend resultaat hebt dat ook door anderen kan bekeken worden. Een tentoonstelling organiseren met foto's van de knutselwerkjes van de jongsten kan op die manier ook erg snel.
De meest verspreide toepassing van homepagina's zijn informatiepagina's van de vereniging. Meestal krijg je een overzicht van de werking en een kalender met activiteiten. Dit is de meest eenvoudige PR toepassing via het net. Je kan echter ook veel actiever gebruik maken van internet om de vereniging of activiteiten te promoten. Sites met live verslaggeving van een grote activiteit al dan niet met live beelden of een persconferentie die ook via het net kan gevolgd worden zijn prima voorbeelden van actieve promotie. Minder technisch maar zeker zo efficieënt kan je gebruik maken van nieuwsgroep als kanaal om je activiteiten bekend te maken of vrijwilligers te ronselen.
Met internet werken kan iedereen. Wil je echter verhinderen dat de internetpc beperkt blijft tot een hebbedingetje dat snel verveelt dan moet je wat meer weten. Opleiding van begeleiders is daarom erg belangrijk voor een goed gebruik van het internet. Omgaan met datacommunicatie kan in bepaalde kadervormingscursussen zeker een plaats krijgen.
Vaak openen organisaties een web-site zonder zich te realiseren of hun doelgroepen wel op Internet zijn aangesloten. Overtuig u eerst van de aanwezigheid van uw doelgroepen op het Net. Misschien is het zinning om een specifieke subdoelgroep mee op het internet te helpen (vb. voordeel van email bij internationale contacten).
Internet is een dynamisch medium. Binnen een paar minuten kunt u de informatie die u aanbiedt op uw web-site wijzigen. Data's kunnen bijvoorbeeld snel wijzigigen en kunt u via Internet snel naar uw doelgroepen communiceren. Bekijk vooraf welke informatie je op het net wil plaatsen en welke niet.
Alleen het net opgaan 'omdat anderen het doen' is geen wijze keuze. Ook de automatiseerder kan het weleens bij het verkeerde eind hebben. Kijk eerst eens door de bril van een buitenstaander naar uw eigen organisatie. Vraag wat uw klanten of partners van uw organisatie vinden. Is dat wel zo'n flitsende club? Een hypermoderne web-site past niet bij een organisatie waar medewerkers nog met verouderde computerapparatuur werken en niets weten van Internet.
Wanneer u web-pagina's opent waarin u vraagt om respons of waarin u email tot uw organisatie aanbied, dient u erop berekend te zijn om dit aanbod te kunen afhandelen. Dit vergt een permanente aandacht. Internet is immers 24 uur beschikbaar, dus feed-back kan op ieder moment binnenkomen. Waneer en hoe zal u die beantwoorden?
Het gebruik van nieuwe media valt of staat bij het actueel houden van de informatie. Veel lezers van uw web-pagina's zullen afhaken bij het zien van verouderde informatie. Alleen wanneer u zeker bent van een continu aanbod van nieuws en info houdt u de aandacht van uw doelgroepen vast. Maak hiervoor iemand duidelijk verantwoordelijk ! Deze persoon dient kennis te hebben van zowel de inhoudelijke kant van de site als beschikken over kennis van internet en het bouwen van een web-site.
Het verdient aanbeveling de gang naar Internet te beschrijven in een communicatieplan waarin ook de andere middelen zijn opgenomen. Elke uiting van een organisatie behoort een zekere samenhang uit te stralen. Een niet gefundeerde stap naar het nieuwe medium Internet kan problemen met zich meebrengen. De organisatie die zijn omgeving bijvoorbeeld slechts met ouderwets drukwerk informeert, kan minimaal rekenen op opgetrokken wenkbrauwen bij de introductie van een modern vormgegeven web-site. De organisatiecultuur, -sfeer en huiststyl vragen een integrale aanpak.
Probeer eerst een ander middel te bedenken voor het uitdragen van uw boodschap, voor u denkt aan Internet. In veel gevallen blijken de traditionele media uitstekend te voldoen. Maak per middel een sterkte/zwakte analyse en neem op basis van de uitkomst de beslissing om al of niet het Net op te gaan. Wat wil je er precies mee bereiken ?
Verkijk u niet op het aantal uren dat is gemoeid met het onderhoud van uw web-site en de daarbij behorende apparatuur. Het handigst is dat er iemand van de organisatie zich specialiseert in het onderhouden van de site. Maak hierover duidelijke afspraken naar tijdbesteding. Een web-site die niet werkt vanwege een technisch mankement kan virtuele bezoekers kosten! Ook de vormgeving moet professioneel worden aangepakt. Het is immers (evanals uw andere publicaties) het uithangbord van de organisatie. Het programmeren in de HyperText Markup Language lijkt misschien makkelijk, maar vraagt wel inzicht in opmaaktechnieken. Voor het maken en plaatsen van illustraties in uw web-pagina's is kennis van grafische software vereist. Je kan natuurlijk ook gespecialiseerde bedrijven inhuren voor het opzetten van een professionele web-site.
Wellicht een open deur. Toch storten organisaties zich in het digitale gedruis zonder de kosten (op termijn) te kunnen overzien. In de beginfase is het aan te bevelen een klein project te starten met een afgebakende tijd en een grondige evaluatie. Via uw web-pagina's is het mogelijk na te gaan hoevaak uw site wordt bezocht. Op basis van gebruik, noden en behoeften kan je dan een verder verantwoorde keuze maken.
Socia Media is sinds 1988 actief op gebied van datacommunicatie en richt zich vooral op het maatschappelijk gebruik. Waarom?
Datacommunicatie is met name voor
maatschappelijke organisaties interessant. Terwijl zij steeds
vaker bot vangen bij de massamedia, kunnen zij via
datacommunicatie hun publiciteit in eigen hand nemen. Ook voor
hun interne communicatie en discussie biedt datacommunicatie vele
mogelijkheden, die bovendien de communicatie sterk kunnen
verbeteren en veel kosten kunnen uitsparen. En dat geldt met name
voor organisaties met partners in het buitenland.
(Meer informatie? Vragen? Bel Boyd Noorda op 070-3654124 of stuur
een berichtje naar boyd@sociamedia.nl.)
Hoe is het gesteld met de kennis van Internet in Belgie? In de media wordt immers veel aandacht besteed aan dit nieuwe medium. De kennis van Internet is gevoelig gestegen. Waar vorig jaar zo'n 57% van de Belgen beweerde Internet te kennen, kent momenteel al 72% onder hen het nieuwe medium. Dit reflecteert zich ook naar het gebruik. Uit het onderzoek blijkt immers dat het aantal mensen dat ooit met Internet omging, m.a.w. er ooit al eens op surfte, is gestegen van 6% naar 16% van de totale bevolking. Ook hier merken we dat opleiding en leeftijd een belangrijke rol spelen in het gebruik.
Een aansluiting op Internet
Momenteel beschikt 6,6% van de bevolking over een Internet-aansluiting. Deze aansluitingen kunnen echter zowel thuis als op het werk zijn of nog op een derde plaats. In dat laatste geval gaat het meestal om de universiteit of school. Wanneer we enkel naar de thuisaansluitingen kijken, dan blijkt dat 2,6% van de Belgische gezinnen over een Internet-aansluiting beschikt. Omgerekend betekent dit iets meer dan 100.000 thuisaansluitingen. Rekening houdend met een vorig onderzoek van het research center, waar men vaststelde dat per aansluiting gemiddeld anderhalve gebruiker is te vinden, komen we hier aan een totaal van 150.000 thuisgebruikers.
Ook het aantal aansluitingen op het werk is gekend. Bijna 4,5% van de Belgen beschikt immers over een aansluiting op het werk. Rekening houdend met de actieve bevolking in Belgie, levert ons dat nog zo'n 190.000 gebruikers. We kunnen echter de beide cijfers niet zomaar optellen. Van de mensen die op hun werk een aansluiting hebben, zijn er immers heel wat die ook thuis een aansluiting hebben. Wanneer we rekening houden met deze overlapping, komen we in totaal aan zo'n 300.000 Internet-gebruikers in Belgie. Ook het gebruik van e-mail groeit sterk in ons land. Waar vorig jaar nog zo'n 5% van de Belgen over een adres beschikte heeft nu al ruim 12% een aansluiting op de elektronische post. Het gros van deze aansluitingen (zo'n 80%) vinden we echter wel op het werk. Uit het onderzoek blijkt verder dat dit e-mailadres vrij frequent wordt gebruikt. Zowat de helft gebruikt het immers dagelijks.
On-line studenten halen betere prestaties
Een studie aan de California State University in Northridge wijst uit dat studenten die on-line onderricht kregen beter presteerden dan hun medestudenten die op de traditionele manier de lessen volgden. Volgens de onderzoekers is dit toe te schrijven aan het feit dat on-line studenten sneller gaan samenwerken. Die onderlinge samenwerking resulteert in een prestatie die 20% hoger ligt dan bij hun collega's (bron: c|net (2) ).
Een computer kan je ook gebruiken om talen, techniek, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde of biologie te leren.
Maar de leraars maken daar maar weinig gebruik van. KLASSE vroeg aan 2000 Vlaamse leerkrachten of ze computers gebruiken in hun lessen. Dit zijn de resultaten voor het secundair onderwijs: de meeste leraars (67%) gebruiken nooit een computer in de les. De anderen doen dat zelden (9%) of soms (10%). Slechts 14% gebruikt hem dikwijls.
Vooral in de eerste drie jaren van het secundair onderwijs komen leerlingen heel weinig in contact met computers, nadien wordt het iets beter. Maar ook in de hoogste jaren gebruikt bijna 70% van de leraars zelden of nooit een computer in de les. Toen we die cijfers publiceerden in KLASSE voor Leerkrachten kwamen er op de televisie allerlei professoren zeggen dat het heel erg is als jongeren op school niet méér met computers te maken krijgen. Veel leraars weten niet wat er allemaal met computers mogelijk is. Eén derde werkt er thuis ook nooit mee. (bron: KLASSE).
Anchor of Anker Een link naar een andere pagina binnen het World Wide Web.
Anonymous FTP Met deze service is het mogelijk bestanden op te halen uit andere systemen via Internet met het File Transfer Protocol. Het ophalen van de bestanden gebeurt 'anoniem', de gebruiker logt in op een ander systeem met de naam 'anonymous'.
Archie Systeem om bestanden op te zoeken in een verzameling van duizenden FTP-sites. Zie ook Veronica.
Archive Een bestand dat een verzameling is van vele andere; meestal wordt een archiefbestand gecomprimeerd in een bepaald archief-formaat, bijvoorbeeld: ARJ, TAR, ZIP, ZOO, GZIP, of Z.
ARPAnet Het ARPANET vormde de basis voor het huidige Internet. ARPANET werd destijds door de Amerikaanse overheid gesponsord (Advanced Research Projects Agency).
ARJ Populair archiefprogramma voor MS-DOS en andere computers.
Backbone Een hogesnelheidsverbinding in een netwerk die meestal netwerkdelen verbindt die dicht bij elkaar liggen.
Bandbreedte Een term die de capaciteit van een medium aangeeft om signalen te transporteren. De hoogte van de bandbreedte bepaalt de capaciteit van het Net om bestanden en boodschappen van haar gebruikers te versturen. De geringe bandbreedte van het Net vormt nu nog vaak problemen bij het verzenden van berichten en bestanden. Een sneller modem biedt dan ook geen oplossing omdat de transmissiesnelheid van het Net wordt bepaald door de zwakste schakel.
BBS Een afkorting van Bulletin Board System. Dit is een al lang bestaand systeem waarin gebruikers berichten kunnen lezen en posten op een computer. Een BBS is vergelijkbaar met Usenet News maar dan op kleinere schaal. Kenmerkend voor een BBS is dat gebruikers er op kunnen 'inbellen' via hun modem.
Bookmark Een handige manier om een URL op te slaan in een browser, zodat u de Web-pagina een volgende keer snel weer kunt opzoeken.
Bounce Een foutief verzonden mailbericht dat terugkeert.
Browser Een programma waarmee u HTML-documenten kunt lezen en over het Web kunt navigeren vb. Netscape.
Chatten Praten met iemand anders op het internet via je toetsenbord.
Compress Naam van een Unix commando om files te (de)comprimeren. Bestanden die met 'compress' zijn gecomprimeerd zijn herkenbaar aan de toevoeging '.Z'.
Comprimeren Een bestand verkleinen door er een algoritme op toe te passen. Voordeel hiervan is dat het versturen van een bestand over het netwerk minder tijd in beslag neemt.
DNS afkorting van Domain Name Server.
Domain Een Internet 'domain' is a subsectie van het Internet. Voorbeelden zijn .be (België), .COM (Commerciele organisaties), .NET (Netwerkorganisaties) en ORG (Organisaties allerlei). Deze domeinen worden beheerd door Internic. Elk domein heeft zijn eigen Domain Name Server.
Domain Name Server Elk Internet domain heeft twee domain name servers (DNS). De belangrijkste ('primary') DNS voor een bepaald domein is meestal gesitueerd op een machine in dat domein; hij kanmeestal afgeleid worden uit de output van de nslookup opdracht.
E-Mail Zie Mail.
Finger Unix commando dat informatie verschaft over de actieve gebruikers.
Firewall Een firewall is een computer die gebruikt wordt om toegang tot bepaalde gedeelten van een netwerk te blokkeren of te beperken.
Flame Een beledigende of ophitsende Usenet News boodschap.
FAQ Afkorting van Frequently Asked Questions; een lijst met veel vragen en antwoorden die veelvuldig gesteld worden op Usenetnewsgroupen; regelmatig worden nieuwe versies ervan gepost of gearchiveerd op verscheidene plaatsen.
FTP Afkorting van File Transfer Protocol, een methode om files uit te wisselen tussen jouw home directory en een andere machine. Meestal wordt anoniemeftp bedoeld; er zijn duizenden FTP sites op het Internet, die een verscheidenheid aan informatie aanbieden vb. ftp.eunet.be
Gateway Een Computer die aan twee of meerdere netwerken verbonden is en netwerkpakketten van het ene naar het andere doorstuurt.
GIF afkorting van Graphic Interchange Format, ontwikkeld door Compuserve; is een vrij populair formaat om foto's uit te wisselen. Een opvolger ervan is het JPG formaat.
Gopher (letterlijk grondeekhoorn) Met dit systeem kan een gebruiker op een snelle wijze informatie zoeken binnen Internet. Het is een menugestuurd systeem (geen grafische afbeeldingen en vensters). Gopher is devoorloper van WWW. Naar verluidt komt de naam Gopher van 'Go For It'; geef het systeem een zoekopdracht en het gaat ervoor.
HTML afkorting van HyperText Markup Language, het formaat van World-Wide-Web documenten. Klik hier voor een Nederlandstalige uitleg voor beginners.
HTTP afkorting van HyperText Transport Protocol het systeem waarmee HTML documenten van het World-Wide-Web worden aangevraagd.
Information Superhighway Een moderne term die vrij vaak wordt gebruikt door newbies om het Internet aan te duiden.
HQX Macintosh programma dat gebruikt wordt om binaire files om te zetten naar tekst en omgekeerd, zodat ze verstuurd kunnen worden via E-mail, gelijkwaardig met uuencode.
Internet Verzameling van netwerken over de gehele wereld; basis ervan was ARPAnet, opgezet door de Amerikaanse overheid.
Internic Internic regelt de registratie van machines op het Amerikaanse gedeelte van het Internet.
IRC Afkorting voor Internet Relay Chat waardoor gebruikers wereldwijd rechtstreeks met elkaar kunnen 'babbelen'.
IRC Server vb. dinf.vub.ac.be
ISP afkorting van Internet Service Provider, bedrijven die prive gebruikers of andere gebruikers toegang verschaffen tot het Internet.
JPG afkorting van een gecomprimeerd beeldformaat, opvolger van GIF.
LAN afkorting van Local Area Network, namelijk een netwerk dat meestal een verzameling is van een of meerdere gebouwen, tegenhanger van een WAN.
Lurker Iemand die een newsgroup leest of IRC't zonder iets te zeggen of mee te doen aan de discussies.
Modem Afkorting van MODulator/DEModulator, een modem laat twee machines toe te communiceren over analoge telefoonlijnen.
Mail Electronic Mail is een middel om persoonlijke tekstboodschappen te sturen over Internet naar andere gebruikers. Zij kunnen gelezen worden met zogeheten 'readers', zoals Eudora of PegasusMail onder Ms-Windows of Apple (door middel van een popmail server). Men kan ook bestanden (vb. word document of tekening) mee doorsturen (=attachment).
MIME Afkorting for Multipurpose Internet Mail Extensions, een protoCol om geluid, tekeningen en andere binaire data te versturen als 'attachment' (aanhangsel) vanMail boodschappen.
Mosaic(tm) Grafische WWW-browser voor MS-Windows(tm), Macintosh(tm) en X-Windows, vanNCSA.
Netiquette Informele groep aanbevelingen rond het gebruik van het Internet; door ze te verwaarlozen kan men ge flamed worden of bestookt met tonnen mail. Een handleiding voor het gebruik van Usenet kan gevonden worden in de groep news.announce.newusers.
Newbie Iemand die nieuw is op Internet, of meer algemeen, die recent startte met computers.
Newsgroup Discussieforum op Usenet News; een nieuwsgroep kan gemodereerd zijn, zodat alleen berichten die de moderator aanstaan gepost kunnen worden, of ongemodereerd, zodat alles toegelaten is. Bijvoorbeeld in de nieuwsgroep alt.skating wordt gepraat over skating.
Netscape(tm) Commerciele GUIWorld-Wide-Web browser voorX-Windows, MS-Windows en Macintosh, beschikbaar bij Netscape Communications.
NNTP afkorting van Network News Transfer Protocol, een systeem om Usenet News artikelen over een netwerk uit te wisselen
PH afkorting van PHonebook, een PH client programma kan gebruikt worden om eenQI (CCSO Nameserver) database te raadplegen.QI databases worden meestal gebruikt om telefoongidsen en anderevormen van publieke informatie op te slaan.
Ping Een Unix commando dat gebruikt wordt om na te gaan of een Internet machine bereikbaar is.
Popmail Een programma om op afstand e-mail te lezen; de recentste versie is Pop4
PPP afkorting van Point-to-Point-Protocol, een geavanceerd protocol voor seriele verbinding vergelijkbaar met SLIP.
RFC afkorting van Request For Comment, een grote verzameling van teksten rond Internet; RFC's worden opgesteld door de IETF en worden gearchiveerd op verschillende plaatsen.
Server Een Computer die zijn mogelijkheden beschikbaar stelt voor andere Computers in het netwerk.
SLIP afkorting van Serial Line Internet Protocol, SLIP is een protocol voor seriele communicatie tussen een computer en het Internet.
SMTP Een afkorting van Simple Mail Transport Protocol, wat het mechanisme is voor de uitwisseling van mail op een netwerk
Surfing Term gebruikt door newbies waarmee aangeduid wordt het aflopen van Internet-informatie, meestal via een World-Wide-Web browser.
Tar Een programma om een archive van verschillende files aan te maken; wordt meestal gebruikt om Unixprogramma's te verspreiden.
TCP/IP Tranmission Control Protocol/Internet Protocol, een reeks protocollen die gebruikt worden op het Internet om bijvoorbeeld telnet en ftp mogelijk te maken.
Telnet Communicatieprotocol dat toelaat een verbinding te leggen tussen twee computers op het Internet.
URL afkorting van Uniform Resource Locator, URL's zijn een gestandaardiseerd formaat om de plaats aan te duiden waar informatie beschikbaar is vb. www.jeugdwerknet.be
Usenet News Een netwerk van systemen die artikelen uitwisselen via het Internet, UUCP, en andere middelen met de bedoeling om discussies op gang te brengen rond een 7.000-tal onderwerpen newsgroups. De berichten kunnen gelezen worden via browsers (vb. netscape) of via specifieke nieuwsprogramma's (vb. FreeAgent).
UUCP Een afkorting van Unix to Unix CoPy, UUCP is een protocol gebruikt voor de uitwisseling van mail en Usenet News over een modem.
UUEncode Methode om binaire files om te zetten in tekst files zodat deze via Mail enUsenet News; uuencode is beschikbaar op Unix, MS-DOS en APPLE; om de uuencoded files terug te zetten, gebruikt men uudecode.
Veronica Een programma om informatie op te zoeken in Gopher databases.
WAN afkorting van Wide Area Network, wat meestal een netwerk is dat verscheidene andere netwerken met elkaar verbindt, in tegenstelling een LAN. Het Internet is een voorbeeld van een wereldwijde WAN.
Webmaster persoon die de site (homepage) onderhoud en of maakt
World-Wide-Web Een hypertext informatie systeem dat HTTP gebruikt om tekst en afbeeldingen over te halen.
ZIP Een heel populair archive formaat voor MS-DOS systemen.
Deze syllabus staat ook op onze site (www.jeugdwerknet.be), daar vind je ook de laatste juiste urls !
Deze uitgave mag gecopiëerd worden mits vermelding van de bron (Jeugdwerknet) + altijd een seintje naar ons.
Jeugdwerknet VZW
Erkend door de Stad Gent
Erkend door de Provincie Oost-Vlaanderen
Planet Internet zorgt voor de logistieke steun
Antiek adres:
Jeugdwerknet VZW
Pannestraat 31
9000 Gent
tel/fax 09/234.18.00
Rek. Nr. : 001-2948447-14
Medewerkers;
Floris Daelemans Bart De Rock Yves Hanoulle Els Ryssen Filip Heens Koen Lenaers Karel Lootens |
Pieter Sellenslagh) Luc Vandamme Koen Van Hecke Melanie Blondeel Jona Tallieu Hans Mathieu Kris Erouw |
Vormingssessies voor Jeugdwerkinitiatieven;
lokaal jeugdwerk : 2500,- fr per dagdeel
bovenlokaal jeugdwerk : 4000 fr. per
dagdeel
© 1996-1998 Jeugdwerknet
Laatste update 01/03/98